Selkärangan sairaudet
Kondrodystrofisilla koiraroduilla on mutaation aiheuttama raajojen pitkien luiden kasvuhäiriö, minkä johdosta näillä koirilla on tyypillinen pitkänomainen ulkomuoto ja lyhyet ja käyrät raajat. Mutaatioon liittyy taipumus selkänikamien välilevyjen varhaiseen rappeutumiseen (intervertebral disc disease, IDD), joka alkaa jo ensimmäisen elinvuoden aikana.
Selkä voidaan tutkia röntgenkuvauksella jossa nähdään onko koiralla kalkkeutuneita välilevyjä. Kalkkeutumat voivat myöhemmällä iällä kadota, joten tutkimus tulee tehdä koiran ollessa 2-3,5 vuoden ikäinen. Jos haluat koirallesi viralliset selkäkuvat, niistä tutkitaan ja arvostellaan kalkkeutuneiden välilevyjen (IDD) lisäksi seuraavat asiat: välimuotoinen lanne-ristinikama (LTV), spondyloosi (SP) ja nikamaepämuodostumat (VA). Tulos kirjataan Kennelliiton jalostustietojärjestelmään.
Rappeutuneet välilevyt ovat alttiita vaurioille ja seurauksena on mäyräkoirahalvauksena tunnettu välilevytyrä. Sen oireet voivat vaihdella muutaman päivän kestävistä selkäkivuista täydelliseen takajalkojen halvaantumiseen. Jos välilevytyrä on kaularangan alueella, oireina ovat voimakas kaulan alueen kipu ja joskus etu- ja takajalkojen halvausoireet.
Osalla koirista on oireita vain kerran, mutta toisilla ne uusiutuvat. Usein selkäkivut (esimerkiksi liikkumis- tai hyppäämishaluttomuus) edeltävät halvausoireita ja siksi omistajan on syytä suhtautua myös lieviin oireisiin vakavasti. Selkäkivut sekoitetaan usein myös mahakipuihin. Lieviä oireita hoidetaan levolla ja tarvittaessa lepoon yhdistetään kipulääkkeet. Toistuvien tai jatkuvien kipujen ja halvausoireiden suositeltu hoito on leikkaus, jossa selkäydintä painava tyräytynyt välilevymateriaali poistetaan.
Mäyräkoirahalvauksen ennuste on useimmiten hyvä, mutta toipuminen vakavasta halvauksesta voi kestää pitkään.
Välilevytyrän ollessa kyseessä nopeus on avainasemassa. Mitä nopeammin koira saadaan hoitoon sitä parempi sen ennuste on.